Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012

Συναγερμός για τη γρίπη


    Σε έξαρση βρίσκεται ο ιός της γρίπης αυτή την εποχή και σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Τζένη Κρεμαστινού, αυτό πρόκειται να διαρκέσει έως και τον Απρίλιο.
Μιλώντας στον Βήμα 99,5 η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ είπε ότι όσοι επιθυμούν μπορούν ακόμη και τώρα να εμβολιαστούν κατά της γρίπης.
«Από τις εργαστηριακές εξετάσεις αποδεικνύεται ότι πρόκειται για 2 τύπους γρίπης» ανέφερε η κ. Κρεμαστινού, σημειώνοντας ότι ασθενείς με συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους αν ο πυρετός διαρκεί πάνω από τρεις ημέρες.
Τη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, οι ειδικοί ανέφεραν ότι παρά την εμφάνιση ενός νέου ιού γρίπης τύπου Α, ο οποίος δεν φαίνεται να καλύπτεται πλήρως από το εμβόλιο που κυκλοφορεί, η φετινή περίοδος γρίπης είναι ηπιότερη από ό,τι πέρυσι.
Όπως ανακοινώθηκε, τη φετινή περίοδο νοσηλεύτηκαν στην εντατική λόγω γρίπης συνολικά 72 άτομα, ενώ στην περυσινή επιδημία της «γρίπης των χοίρων» νοσηλεύτηκαν στην εντατική 355.
Αντίστοιχη μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των θανάτων που αποδίδονται σε γρίπη, από 149 την περυσινή περίοδο σε 17 φέτος.
Τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν φέτος στην Ελλάδα είναι ο υπότυπος Α(Η3Ν2) και ο τύπος Β(Yamagata).
Ο πανδημικός ιός Η1Ν1 έχει σχεδόν εξαφανιστεί, αφού από τα 620 δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση μόνο ένα βρέθηκε θετικό.
To ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τη χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη και χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου