Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Πρώτες βοήθειες


Όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς πώς μπορούμε να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον συνάνθρωπό μας. Πόσοι όμως ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε αν είμαστε εμείς που τις έχουμε ανάγκη και δεν υπάρχει κανένας να μας βοηθήσει; 
Για όλους μας μπορεί να υπάρξουν στιγμές που ίσως χρειαστούμε βοήθεια προκειμένου να σωθεί ακόμα και η ζωή μας. Υπάρχει όμως πιθανότητα ο μόνος στον οποίο μπορούμε να στηριχτούμε να είναι ο εαυτός μας. Γι’ αυτό καλό είναι να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.
Εμφραγμα
Το έμφραγμα συνήθως ξεκινά με δυνατό πόνο πίσω από το στέρνο, ο οποίος εξαπλώνεται σε πλάτη, σαγόνι, αυχένα και στο αριστερό ή και στα δύο χέρια. Συχνά συνοδεύεται από ζάλη, ιδρώτα, τάση προς εμετό ή λιποθυμία και δύσπνοια. Επειδή απαιτεί έγκαιρη αντιμετώπιση πρέπει να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο. Μέχρι να φτάσει μείνετε ήρεμοι, χαλαρώστε τα ρούχα σας και ξαπλώστε ή καθίστε κάνοντας όσο το δυνατό λιγότερες κινήσεις. Αν είστε καρδιοπαθείς και έχετε μαζί σας τα υπογλώσσια χάπια που συστήνουν οι γιατροί σε αυτές τις περιπτώσεις, πάρτε ένα. Η ασπιρίνη που συχνά αναφέρεται ως πρώτη βοήθεια στο έμφραγμα αργεί να δράσει, οπότε δεν θα σας φανεί χρήσιμη. Εκτός αυτού πρέπει να λαμβάνεται μόνο αν δεν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα, δεν είστε αλλεργικοί ή δεν έχετε κάποια άλλη πάθηση που να την καθιστά απαγορευτική. Όσο περιμένετε βοήθεια ανασαίνετε ήρεμα και βαθιά για να παίρνετε περισσότερο οξυγόνο, που στο έμφραγμα η καρδιά το έχει άμεση ανάγκη.
Αρρυθμία 
Αν νιώσετε ότι η καρδιά σας χτυπά ακανόνιστα, βήξτε δυνατά και παρατεταμένα. Μπορείτε επίσης να κλείσετε τη μύτη και το στόμα σας και να φυσήξετε φουσκώνοντας τα μάγουλά σας κρατώντας τον αέρα μέσα για λίγο. Έτσι θα βοηθήσετε την καρδιά σας να επανέλθει στον κανονικό της ρυθμό. Αν παρ’ όλα αυτά η αρρυθμία συνεχιστεί, καλέστε τον γιατρό σας ή, ακόμα καλύτερα, μεταβείτε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Δύσπνοια
Η δύσπνοια μπορεί να είναι νευρικής φύσης, να οφείλεται δηλαδή σε ψυχολογικούς παράγοντες, π.χ. άγχος, οπότε να είναι «αθώα», αλλά μπορεί να οφείλεται και σε κάποιο πρόβλημα της καρδιάς ή των πνευμόνων. Γι’ αυτό πρέπει να απευθύνεστε πάντα στον γιατρό, ειδικά αν επιμένει. Σε περίπτωση δύσπνοιας προσπαθήστε να χαλαρώσετε παίρνοντας ήρεμες και βαθιές αναπνοές μέχρι να σας παρασχεθεί ιατρική βοήθεια. Αν πάσχετε από καρδιοπάθεια ή πνευμονοπάθεια και έχετε συσκευή παροχής οξυγόνου, χρησιμοποιήστε την χωρίς καθυστέρηση. 
Υπόταση
Όταν η πίεσή μας πέφτει ξαφνικά, παρουσιάζουμε αδυναμία, εφίδρωση και λιποθυμική τάση. Αν λοιπόν νιώσετε κάτι από τα παραπάνω, ξαπλώστε ή καθίστε κάπου και φροντίστε να καταναλώσετε άφθονα υγρά και ειδικά χυμό πορτοκαλιού αλλά και αλάτι.
Αιμορραγία
Αν παρουσιάσετε μικρή ή μεγάλη αιμορραγία, το καλύτερο που έχετε να κάνετε πριν μεταβείτε σε κάποιο νοσοκομείο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του τραύματος είναι να πιέσετε το σημείο από το οποίο αναβλύζει το αίμα χρησιμοποιώντας μια αποστειρωμένη γάζα ή ένα καθαρό πανί (κατά προτίμηση φρεσκοσιδερωμένο). Επειδή η πίεση μέσα στα αγγεία ενός φυσιολογικού ατόμου είναι σχετικά μικρή, η δύναμη που πρέπει να εξασκήσουμε πρέπει να είναι επίσης μικρή, διαφορετικά μπορεί να καταστρέψουμε τους υποκείμενους ιστούς. 
Eγκαυμα
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ρίξετε άφθονο κρύο νερό στο έγκαυμα. Μην το σκεπάσετε και μην το αλείψετε με αλοιφές ή αυτοσχέδια γιατροσόφια όπως ντομάτα, λάδι κ.λπ. Αν έχουν κολλήσει ρούχα πάνω του, μην τα αφαιρέσετε αλλά απευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Επίσης δεν πρέπει να σπάσετε μόνοι σας τις φυσαλίδες που είναι πιθανόν να δημιουργηθούν, εκτός και αν απολυμάνετε την περιοχή και χρησιμοποιήσετε αποστειρωμένη βελόνα.
Της Χρύσας Γιαννοπούλου 
Με τη συνεργασία του Αναστάσιου Ν. Σπαντιδέα, 
παθολόγου, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου